Monthly Archives: March 2013

Flasking av #5

Etter 16 dager i gjæringsdunk, der de første 12 dagene var på 16 grader og en gradvis stigning til 18 grader mot dag 16, var brygget klart til flasking.

TIl karboneringen brukte jeg 6 gram sukker pr. liter vann, og tappet på en blanding av 0,33 glasflasker, 1,5 liters- og  0,5 liters brusflasker.

Ølmarinert kyllinglår

Jeg fikk et tips om å bruke øl som marinade for kylling, noe som høres veldig interessant ut. Kyllingfillet har jeg ikke i fryseren, men noen kyllinglår har jeg liggende.

Ølet som brukes er et svensk industriøl, Spendrups Bright Brew. Etter å ha ligget i øl i 2 timer, står det nå og godgjør seg i ovnen.

Gjæringskar

Dagens investering ble et nytt gjæringskar på 30 liter fra Europris til den nette sum av 119,-.
Jeg har 22 liter øl stående til gjæring nå, og jeg kom plutselig på at jeg ikke har en stor nok beholder for omstikking og karbonering. Alternativet hadde vært å blande sukker i hver enkelt flaske, som hadde vært en stor og unøyaktig jobb. Alternativt dele det opp i de to 10-liters dunkene, men det hadde blitt mer rot, større sjanse for infeksjon og mer vasking 😉

image

Kjapp temperatormonitor til Pi

En veldig kjapp måte å kontrollere temperaturen på er å koble et webcam til Raspberry Pi, og ta bilder som blir periodevis lastet opp på nettet:

image

Enkelt og kjapt, jeg bruker applikasjonen “webcam” og et webcam som jeg hadde liggende.

St. Peter’s Cream Stout

imageJeg var i Winchester, England, for noen år siden, og smakte en stout på en lokal pub som jeg ikke har klart å finne maken til her i Norge.

Denne derimot, er noe av det nærmeste jeg har kommet. Faren er stor for at det blir en Sweet Stout å finne på gjæringskaret mitt med det første.

Mørk sort, med en solid, men ikke dominerende brent smak. Nyanser av lakris og litt mørk sjokolade. En god sweet ettersmak. Nam!

#5 Muntons Gold Continental Pilsner

image

Da var det på tide med et nytt brygg, og jeg hadde dette settet stående som passer bra til et kveldsbrygg.

Som anbefalt så kastet jeg den originale bruksanvisningen, og fulgte råd fra div. forum.
For ekstra farge og smak så steepet jeg Crystal Malt i 65 graders vann i 15 minutter først. Resultatet av det varmet jeg sammen med 8 liter vann til 80-90 grader. Ekstraktboksene gikk så oppi, og det hele stod på rundt 85 grader i 20 minutter.
Etter nedkjøling gikk brygget i gjæringsdunken, og jeg tilsatte friskt vann til det ble 21 liter.
Gjæren som fulgte med ble kastet, og en post Safale-04 ble sprinklet over vørteren. Etter noen minutter med intenst risting ble dunken satt i gjæringskammeret, så får den godgjøre seg der 🙂

Muntons Gold Continental Lager

Jeg har et kit, Muntons Gold Continental Lager, liggende som jeg tenkte å prøve å få brukt.
Jeg har lest litt om forbedringer av slike kits, og funnet ut at jeg skal endre følgende:

– Koke opp, selv om det står det ikke skal kokes
– Steape crystal-malt, rundt 100 gram på 23 liter
– Egentlig burde gjæren byttes ut, som er et generelt råd for brygging av ølsett. Men i dette tilfellet er holdbarheten god, og jeg har lest mange steder at Muntons Gold gjær fungerer veldig bra, så jeg tar sjansen.

Litt usikker på når det blir brygget, men poster ny info da…